Edició 2162

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 27 de juny del 2024
Edició 2162

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 27 de juny del 2024

Maria Vergés reclama representació directa de la Val d’Aran al Parlament

La Síndica diu que volen que la Val d'Aran compti amb un diputat electe que sigui triat pels aranesos

|

- Publicitat -

La síndica d’Aran, Maria Vergés, ha aprofitat l’acte institucional de la Hèsta d’Aran per reclamar al Govern representació directa al Parlament. Vergés ha dit que volen que la Val d’Aran compti amb un diputat electe en aquesta cambra, que no depengui de la voluntat dels partits polítics, sinó que sigui triat pels aranesos. La síndica també ha reivindicat un sistema de finançament propi i el president del Parlament, Josep Rull, present a la Hèsta d’Aran ha dit que “s’haurà de treballar a fons” en la millora del finançament del Conselh Generau. A l’acte institucional també hi ha assistit la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà, i el primer secretari del PSC, Salvador Illa.

Publicitat

La síndica ha dit que aconseguir representació directa al Parlament “no és una feina fàcil ni ràpida”, però sí necessària.

El president del Parlament ha dit que vetllarà perquè “es tingui en compte la realitat aranesa” i s’incorpori a tots els treballs que el Parlament fa. Rull ha expressat tot el “respecte i lleialtat institucional” cap al Govern aranès.

La vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà, ha explicat que ha volgut estar a la Hèsta d’Aran per fer balanç de tot allò que ha fet el Govern per la Val d’Aran. Vilagrà ha destacat el desplegament de competències en Emergències, Salut o els Serveis Socials.Però si hi ha un àmbit en el qual el Govern de la Generalitat hi ha abocat tots els seus esforços ha estat en la protecció i promoció de l’aranès. Vilagrà ha dit que han “de garantir que les futures generacions puguin parlar, escriure i llegir en aranès”. Per això des del Govern han incrementat en 200.000 euros més la dotació econòmica, ha explicat.

Et pot interessar  Uns 200 pagesos tallen l'N-230 i l'accés al port d'Eth Portilhon a Bossòst per fer sentir el malestar del sector

Rull i Vilagrà han fet una part del seu parlament en aranès per mostrar la implicació de les institucions amb la llengua de la Val d’Aran.

La Hèsta d’Aran ha comptat amb música i danses araneses, tant en la benvinguda de les autoritats com per acomiadar la celebració. La imatge de la jornada ha estat la síndica d’Aran, Maria Vergés, ballant amb el primer secretari del PSC, Salvador Illa, i el president del Parlament i la vicepresidenta del Govern amb dansaires de les formacions araneses de ball.

Premi 17 de juny

Durant la Hèsta s’ha atorgat el Premi 17 de Juny 2024 a l’Associació de Donants de Sang de la Val d’Aran en “reconeixement i agraïment” per la seva aportació i labor en favor del territori. Els premis 17 de Juny guardona, col·lectius o entitats que, mitjançant els seus mèrits han destacat pels serveis prestats a la Val d’Aran en els diversos sectors de la vida social, cultural, esportiva o econòmica, dignificant el seu entorn i honorant a país.

Hèsta d’Aran

El govern d’Aran durant tota la setmana ha programat una sèrie d’actes per a festejar la Hèsta d’Aran, commemorant així la recuperació de la màxima institució aranesa fa ja trenta-tres anys.

Per a la síndica d’Aran, Maria Vergés, “”a voluntat del govern d’Aran és popularitzar una commemoració que, a més d’institucional, representi la festa de tots els aranesos i araneses, hagin nascut o no a la Val d’Aran, i acostar així activitats culturals i populars a tota la ciutadania”.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut