Edició 2260

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 02 de octubre del 2024
Edició 2260

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 02 de octubre del 2024

L’independentisme trasllada el seu suport a Comín i Puigdemont després del revés del TJUE

Polítics i organitzacions lamenten i denuncien la vulneració de drets polítics que representa la sentència de Luxemburg

|

- Publicitat -

Els representants polítics i d’organitzacions independentistes han mostrat la seva solidaritat amb Puigdemont i Comín arran del revés patit al Tribunal de Justícia de la UE, que ha tombat els recursos presentats per tots dos contra la decisió de l’Eurocambra d’excloure’ls com a eurodiputats. El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha lamentat la decisió del TJUE i ha anunciat que seguiran “lluitant i persistint en tots els fronts per donar veu i vot al que diuen les urnes, i tal com ho diuen les urnes”. Turull també ha volgut enviar “tota la força” a Comín, que podria veure perillar el seu escó al Parlament Europeu.

Publicitat

D’altra banda, des d’ERC han “lamentat que la justícia europea s’inhibeixi d’aplicar la ‘doctrina Junqueras’ en el seu cas”, una via “que va obrir Andreu Van den Eynde el 2019 i que va permetre que el TJUE deixés clar que la condició d’eurodiputat s’obté des de l’elecció a les urnes, al marge dels procediments interns de cada estat membre”. “Esquerra Republicana continuarà treballant perquè es pugui aplicar la ‘doctrina Junqueras’ i perquè es respectin els drets democràtics i la voluntat de la ciutadania expressada a les urnes”, afegeixen els republicans en un comunicat.

També l’eurodiputada d’ERC, Diana Riba, ha traslladat el seu suport a Carles Puigdemont i Toni Comín. “Continuarem treballant plegats perquè s’apliqui la ‘doctrina Junqueras'”, ha dit en un missatge a ‘X’ en referència a la sentència sobre la immunitat del president d’ERC que establia que la condició d’eurodiputat s’obté únicament per l’elecció a les urnes. Riba també ha fet una crida a treballar “perquè no es trepitgin els drets democràtics i la voluntat de la ciutadania expressada a les urnes”.

Les entitats independentistes d’Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana també han criticat la sentència del TJUE. El president d’Òmnium, Xavier Antich, s’ha volgut posar “al costat de Toni Comín i Carles Puigdemont” amb un missatge a X. “Cap jutge ni tribunal pot passar per sobre de la voluntat popular sortida de les urnes. Els catalans també tenim dret a escollir els nostres representants”, ha sentenciat.

Et pot interessar  Illa s’obre a parlar amb Puigdemont com a líder de l’oposició si Junts “determina que és l’interlocutor”

L’ANC, per la seva banda, ha denunciat que el TJUE vulnera els drets polítics de Puigdemont i Comín amb aquesta sentència. “Negar-los l’escó per no haver jurat la Constitució espanyola és una vulneració del dret de la UE fins i tot assenyalada pel mateix advocat general del TJUE” expressa.

El TJUE s’ha pronunciat aquest dijous en contra d’admetre els recursos que Puigdemont i Comín van presentar per la negativa de l’expresident del Parlament Europeu, Antonio Tajani, d’admetre’ls com a eurodiputats. El president popular va deixar-los fora al·legant que no figuraven a la llista final enviada per la JEC, la qual al seu torn els va excloure per no haver jurat presencialment la Constitució. Tanmateix, el següent president del PE, el socialdemòcrata David Sassoli va reconèixer-los com a eurodiputats la legislatura anterior basant-se en la sentència del TJUE sobre la immunitat d’Oriol Junqueras; en aquell moment, el tribunal europeu va establir que la condició d’eurodiputat s’obté únicament per l’elecció a les urnes.

Amb tot, el tribunal amb seu a Luxemburg assegura que l’Eurocambra no té marge per qüestionar la llista final d’eurodiputats que envia Espanya, encara que exclogui membres que no han jurat la Constitució. Tot i així, l’alt tribunal insta als de Junts a recórrer el cas primer per la via judicial espanyola perquè els tribunals preguntin al TJUE al respecte.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut