Edició 2108

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de maig del 2024
Edició 2108

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de maig del 2024

La fiscalia arxiva la investigació pel suposat espionatge a l’ex fiscal superior Rodríguez Sol en l’’operació Catalunya’

Un informe de la Policia Nacional descarta seguiments però admet que Villarejo tenia anotacions sobre ell

|

- Publicitat -

La fiscalia ha acordat l’arxivament de la investigació oberta al gener sobre el suposat espionatge entre el 2012 i el 2013 a l’ex fiscal superior de Catalunya Martín Rodríguez Sol per part de l’anomenada ‘policia patriòtica’ de la Policia Nacional en el marc de l’’operació Catalunya’. El decret d’arxivament el va signar l’actual fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres, el 12 d’abril passat, després d’un informe de la Policia Nacional que descartava qualsevol seguiment o investigació vers Rodríguez Sol. No obstant, la policia admet que hi ha anotacions sobre l’exfiscal superior a les agendes de l’excomissari José Manuel Villarejo que s’estan investigant a l’Audiència Nacional.

De les actuacions practicades en ocasió de les diligències preprocessals, i tal com es desprèn de l’informe del comissari general de Policia Judicial, a qui es va encarregar la investigació, “no s’infereix cap dada que permeti avalar la realitat dels seguiments esmentats”, així com cap altre tipus d’actuació en relació a Rodríguez Sol. Segons l’Oficina d’Afers Interns, el segell de la qual figura en la nota que va justificar l’obertura de la investigació, no hi ha constància de cap assumpte o informació respecte de l’exfiscal superior, i no hi ha cap rastre d’actuacions policials en aquest sentit.

Publicitat

D’altra banda, la unitat policial comissionada posa de manifest l’existència de l’anomenat ‘cas Tàndem’ a l’Audiència Nacional, en el qual a les agendes intervingudes al principal investigat, l’excomissari de la Policia Nacional José Manuel Villarejo, es trobarien referències explícites a Rodríguez Sol, juntament amb moltes altres persones i entitats. Per això, la policia apunta que seria en el marc d’aquesta altra investigació judicial on podrien aflorar noves dades sobre els fets investigats.

La investigació de la fiscalia es va obrir arran d’unes informacions periodístiques que apuntaven que la coneguda com a ‘policia patriòtica’ de la Policia Nacional en època del president Mariano Rajoy va investigar diverses personalitats catalanes en ‘l’operació Catalunya’, entre elles Rodríguez Sol. Durant aquest període va tenir desacords amb el govern espanyol. El decret del fiscal apuntava que es podrien haver comès delictes contra la intimitat, prevaricació i falsedat en document oficial.

Et pot interessar  El jutge Aguirre cita Villarejo a declarar com a investigat per l'operació Catalunya

Sobre l’ex fiscal en cap, l’informe policial apuntava als seus vincles amb UDC i les “comissions gestionades pels advocats d’aquest partit”. Rodríguez Sol, considerat del sector conservador, va ser nomenat fiscal en cap de Catalunya el juliol del 2012 i va presentar la seva dimissió poc menys d’un any després, el març del 2013 després de no oposar-se fermament al dret a decidir. Rodríguez Sol es va acabar presentant a la candidatura d’UDC a les eleccions catalanes del 2015, les últimes abans de la liquidació del partit. El fiscal superior va obrir diligències contra ‘El Mundo’ per haver publicat, a una setmana de les eleccions catalanes, un informe fals sobre els comptes bancaris de Jordi Pujol i Artur Mas a Suïssa i Liechtenstein.

Segons les informacions periodístiques, la investigació que Rodríguez Sol va voler obrir per les informacions contra polítics catalans va acabar girant-se contra ell mateix, i els informes haurien acabat a la taula de l’aleshores ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz. La Unitat d’Afers Interns de la Policia Nacional demanava al ministre poder investigar l’aleshores fiscal superior i altres polítics i empresaris catalans propers a l’independentisme. El document va arribar al ministre a través de la Direcció Adjunta Operativa de la Policia Nacional, que liderava el comissari Eugenio Pino. No obstant, en l’informe no es concreten les dates de la investigació o quines actuacions s’han dut a terme.

Segons el decret del fiscal que obria les diligències, la investigació policial no oficial tenia l’objectiu de “desacreditar” i “inquietar” Rodríguez Sol perquè havia expressat la seva intenció d’investigar suposats delictes comesos des del Ministeri de l’Interior en les investigacions contra líders independentistes. Per aconseguir aquests objectius, les investigacions policials atribuïen delictes a l’aleshores fiscal superior i utilitzaven dades i informacions “falses”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut