Edició 2162

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 27 de juny del 2024
Edició 2162

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 27 de juny del 2024

La CUP començarà al Grup Mixt però explora una reforma del reglament per no compartir espai amb Aliança Catalana

Mantenen contactes amb el PSC, Junts, ERC i Comuns per equiparar la normativa del Parlament a la del Congrés

|

- Publicitat -

Els quatre diputats de CUP començaran la nova legislatura al Grup Mixt del Parlament, compartint espai amb l’extrema dreta d’Aliança Catalana. No obstant això, segons avancen fonts properes a la negociació a l’Agència Catalana de Notícies (ACN), els anticapitalistes estan explorant amb altres grups una reforma del reglament de la cambra per a intentar solucionar aquesta situació que consideren “incòmoda”. Fonts del partit anticapitalistes assenyalen que hi ha contactes amb el PSC, Junts+, ERC i Comuns Sumar, que han mostrat predisposició a equiparar la normativa similar a la que regeix al Congrés dels Diputats pel que fa a la cessió de diputats. El termini per a la constitució dels grups parlamentaris finalitza aquest mateix dijous.

Publicitat

Des del primer moment posterior a les eleccions del 12-M, els anticapitalistes van mantenir converses, primer amb Comuns Sumar i després amb ERC i Junts, per a la possible cessió d’un diputat per poder formar grup propi (en tenen 4 i en calen 5). Però es van trobar amb un hàndicap: el reglament de la cambra estableix que, si un diputat abandona el grup amb què s’ha constituït, passa a ser no adscrit. A diferència del Congrés dels Diputats, aquest parlamentari no podria “retornar” al seu grup original.

Es tracta d’una reforma del Parlament més àmplia, que també inclouria el vot telemàtic, entre altres qüestions que van decaure amb el final de la legislatura passada. En aquest cas concret, la modificació buscaria equiparar la normativa de la cambra catalana a la del Congrés dels Diputats, on és habitual la cessió de diputats.

Sense anar més lluny, el passat agost, Junts i ERC van poder formar grups propis a la cambra baixa espanyola gràcies a la cessió de diputats del PSOE i Sumar, que després van tornar als seus respectius grups.

Et pot interessar  Junts insisteix que és "factible" un acord per a investir Puigdemont: "No és senzill, però tenim temps"

Fonts de la CUP assenyalen la seva “incomoditat” per haver de compartir Grup Mixt amb diputats de l’extrema dreta d’Aliança Catalana, amb qui s’haurien de repartir temps d’intervenció, entre altres qüestions. No obstant això, també relativitzen el fet que aquesta opció pogués no acabar tirant endavant.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut