Edició 2122

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 17 de maig del 2024
Edició 2122

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 17 de maig del 2024

Junts repta el PSOE a acceptar un referèndum “si vol salvar la democràcia”

Turull fa una crida a "no badar" amb altres opcions independentistes i "concentrar tot el vot" en Puigdemont

|

- Publicitat -

Junts+ repta Pedro Sánchez a acceptar un referèndum d’independència si realment “vol salvar la democràcia”. És la crida que va fer el passat dimarts el secretari general del partit, Jordi Turull, en un acte de campanya a Mollerussa. “No hi haurà democràcia plena a Espanya mentre les nacions que sobrevivim engabiades dins seus no puguem decidir el nostre futur”, va advertir al PSOE. Turull, que ha tornat a agafar les regnes de la campanya en substitució del candidat Carles Puigdemont, també ha fet una crida a “no badar” i “concentrar tot el vot” independentista el 12-M. La cap de llista per Lleida, Jeannine Abella, també ha alertat les eleccions van més enllà d'”Illa i Puigdemont”, sinó que també cal evitar un nou tripartit d’esquerres.

En un acte de campanya al Teatre L’Amistat de Mollerussa (Pla d’Urgell), Jordi Turull ha tornat a centrar el seu missatge en la decisió de Pedro Sánchez de continuar com a president del govern espanyol apel·lant a la “regeneració” democràtica, que ha qualificat de “gran estafa”.

Publicitat

“Benvinguts a la defensa de la democràcia. Els vam trobar molt a faltar quan van empresonar Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. On eren els socialistes”, ha retret el secretari general de Junts, que ha reblat: “Els vam trobar molt a faltar quan la justícia espanyola es va abraonar contra nosaltres, quan ens van engarjolar, quan ens van exiliar. On eren tots aquests que ara parlen de democràcia?”.

Turull ha ironitzat perquè el PSOE “ara digui que la democràcia està en perill” a Espanya o faci servir el terme ‘lawfare’ per referir-se a l’ofensiva contra Pedro Sánchez. Ha denunciat la “cínica indiferència” dels socialistes quan era l’independentisme qui patia les “clavegueres de l’Estat”.

Et pot interessar  Aragonès creu que no tindria sentit una qüestió de confiança de Sánchez: "No hi ha crisi amb els socis d'investidura"

Més enllà d’aquesta qüestió, però, el secretari general de Junts per Catalunya també ha fet una crida a “concentrar tot el vot” independentista i que “no hi hagi cap vot sofisticat” pensat a fer de contrapès a Puigdemont. I ha conclòs: “No badem, no escapem el vot i sobretot apel·lem a la gent a la cruïlla històrica on estem”.

En la mateixa línia, la cap de llista per Lleida, Jeannine Abella, ha apel·lat al “vot útil”. Ha defensat que aquestes eleccions van de “Puigdemont o Illa”, però al mateix temps ha advertit que cal “evitar que torni el tripartit que durant 9 anys va arruïnar Catalunya i va deixar un deute del 450%”. Ha insistit que, “si hi ha opció, ho faran”.

Puigdemont recupera l’agenda aquest dimecres

Carles Puigdemont ha suspès la seva agenda de campanya per segon dia arran de la mort de la seva mare, Núria Casamajó. Aquesta tarda ha tingut lloc el funeral a Amer (Selva), que el candidat de Junts+ ha pogut seguir en directe gràcies a la seva gent més propera. Aquest dimecres al migdia es reincorporarà amb un nou míting a Argelers, a la Catalunya del Nord, davant simpatitzants i militants de la ciutat de Barcelona.

La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, justament ha retret al govern espanyol que Puigdemont no hagi pogut assistir al funeral. “Si les seves llàgrimes fossin reals, si el seu govern fos realment democràtic i progressista, amb la llei d’amnistia al forn, el president s’hauria pogut acomiadar de la seva mare”, ha denunciat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut