Edició 2168

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 02 de juliol del 2024
Edició 2168

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 02 de juliol del 2024

La UE aprova destinar 1.400 milions d’euros dels beneficis dels actius russos congelats a rearmar Ucraïna

El club comunitari esquiva el veto d'Hongria i el primer tram de l'ajuda podrà arribar al juliol

|

- Publicitat -

Els ministres d’Exteriors de la UE han aprovat aquest dilluns destinar 1.400 milions d’euros dels beneficis dels actius russos congelats a ajuda militar a Ucraïna. Els 27 han aconseguit esquivar així el bloqueig d’Hongria a la mesura, que frenava l’aplicació d’una iniciativa per a la qual ja s’havia tancat un principi d’acord al maig. Els fons aniran a parar a l’Instrument Europeu per a la Pau per comprar munició i defenses aèries per a Kíiv i una part també es destinarà directament a la indústria militar ucraïnesa. Amb l’aprovació aquest dilluns, el primer tram dels 2.500 milions d’euros de beneficis d’actius russos congelats podrà arribar al juliol, la data que s’havia marcat el club comuntiari.

Publicitat

La UE ha esquivat el bloqueig d’Hongria en entendre que Budapest no pot tenir poder de veto respecte a una decisió sobre la qual es va abstenir, segons ha explicat el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, després de la reunió. “Entenem que, legalment, com que (Hongria) no va participar en la decisió d’utilitzar els beneficis dels actius russos congelats, no té dret a participar en la decisió de l’objectiu al qual es destinen”, ha dit Borrell, que ja abans de la reunió havia avançat que hi havia “formes legals” per esquivar el veto de Budapest.

La UE calcula que hi ha disponibles uns 2.500 milions d’euros de beneficis d’actius russos congelats per destinar a ajuda a Ucraïna. La intenció és que el 90% d’aquests ingressos vagin a parar a ajuda militar a Kíiv, principalment a munició, defensa aèria i una altra part es destinarà directament a la indústria militar ucraïnesa. El 10% restant dels beneficis dels actius russos congelats es preveu que vagi a parar a la reconstrucció d’Ucraïna.

Et pot interessar  Borrell planteja una "solució" per superar el veto hongarès a l'ús dels beneficis dels actius russos per a Ucraïna

El primer tram de 1.400 milions es preveu que arribi al juliol i uns 1.000 milions més a finals d’any, segons ha indicat Borrell.

Malgrat esquivar el bloqueig hongarès en la implementació de l’ús dels beneficis dels actius russos congelats, que a la UE es troben majoritàriament a Bèlgica, Budapest manté bloquejada la partida de 5.000 milions d’euros amb què el club comunitari vol garantir l’ajuda militar a Kíiv. Això implica dificultar que els països siguin reemborsats per l’ajuda militar que envien a Ucraïna.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut