Edició 2163

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 27 de juny del 2024
Edició 2163

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 27 de juny del 2024

Illa, sobre la investidura: “No hi ha una majoria independentista. Puigdemont no té cap possibilitat”

Treu ferro a la qüestió del finançament assegurant que "no és l'únic assumpte rellevant" present a les negociacions amb ERC

|

- Publicitat -

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha afirmat que la candidatura de Puigdemont per a ser investit president de la Generalitat “no té cap possibilitat” perquè “no hi ha una majoria independentista al Parlament”. Illa ha respost així les declaracions que el president del Parlament Josep Rull va fer en una entrevista al 3/24, on va constatar que la majoria “més operativa” per a una investidura és “similar” a la que va fer possible una Mesa independentista. Amb relació a les fórmules del futur Govern s’ha mostrat disposat a “explorar” totes les opcions, des d’un govern de coalició a un govern en minoria amb suports externs.

Publicitat

Illa, que aquest matí ha estat entrevistat a TV3, ha respost defensant que “Puigdemont no té cap possibilitat”. “Si és candidat tindrà 74 vots en contra i això no dona. No m’abstindré. Això és enredar el personal i ja n’hi ha prou”, ha afegit. D’altra banda, ha dit que no té previst anar a Ginebra per reunir-se amb la secretària general d’ERC, Marta Rovira, en el marc de les negociacions, tot assenyalant que el seu partit ha designat un equip negociador que coordina la viceprimera secretària del PSC, Lluïsa Moret.

Pel que fa a la qüestió d’assolir un model de finançament singular per a Catalunya, tal com van pactar ERC i el PSOE en el marc de la investidura de Pedro Sánchez, Illa ha dit que el finançament és un “assumpte rellevant” en les converses amb ERC i els comuns, però ha matisat que no és l’únic. Així, ha assenyalat que també hi ha altres temes sobre la taula com el català, els serveis públics o com fer front als “discursos d’odi”. Sobre el model de finançament, ha insistit a desplegar l’Estatut que preveu un consorci “que podria recaptar tots els impostos”. Però, per a Illa, s’ha de posar l’accent no tant en qui recapta els impostos sinó en qui i com es gestiona.

Et pot interessar  Albiach diu que ara "els números no donen" però insisteix que no hi ha alternativa a un govern de PSC, ERC i Comuns

El líder dels socialistes catalans ha assegurat que intentarà que el debat sobre el finançament sigui “serè” amb arguments i números. Segons ha dit, cal abordar un debat “inajornable” però fer-ho “sense tirar-nos els plats pel cap”.

Illa ha recordat que el seu partit ha designat un equip negociador que té l’encàrrec d’assumir compromisos per tirar endavant des del Govern. I ha dit que també es comprometen a defensar els eventuals acords en altres instàncies on tenen “certa capacitat d’influència”. I és que hi ha qüestions com el finançament que no depenen només de Catalunya.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut