Edició 2108

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de maig del 2024
Edició 2108

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de maig del 2024

Illa es renta les mans en el ‘cas Koldo’: admet que va reunir-se una vegada amb Koldo García però afirma que el Ministeri no li va comprar res

Recorda que fa quatre anys "la prioritat era doblegar la corba i salvar el màxim de vides possibles"

|

- Publicitat -

L’exministre de Sanitat i primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha admès davant la comissió de les mascaretes del Congrés dels Diputats que es va reunir amb l’assessor Koldo García. Segons Illa, que va declarar el passat dilluns, va ser “una sola vegada”, i en aquesta trobada “li va indicar quin era el procediment” i li va demanar “que es dirigis als tècnics” del Ministeri per presentar la seva oferta. El resultat, ha afegit, és que el seu equip “no li va comprar res”. “Aquest és l’únic contacte que he tingut amb aquest senyor”, ha afirmat. Segons Illa, tots els contractes del Ministeri durant la pandèmia van complir rigorosament la normativa, i es va actuar de manera “prudent, responsable, diligent i eficaç” en la compra de material sanitari.

Segons Illa, el Ministeri de Sanitat no va donar “ni un euro” a l’empresa Soluciones de Gestión de Koldo García. “A aquesta empresa no se li va comprar res, no va sortir ni un euro del Ministeri cap a aquesta empresa”, ha insistit Illa. Ha reiterat que les compres les feien els tècnics, i que en el cas del Ministeri no va fallar “res”, perquè “no vam comprar res” a l’empresa.

Publicitat

Malgrat que el ministre ha recordat que la legislació d’emergència permetia fer contractes verbals, en el cas del Ministeri de Sanitat no se’n va fer cap en aquesta modalitat.

Segons Illa, només hi va haver “incidències” sobre un 3% del material que es va comprar. Segons el ministre, aquestes incidències es van concretar en 4 contractes amb empreses, de les quals en una ocasió l’empresa va retornar els diners. En les altres tres, l’Estat ha reclamat els diners per via executiva.

Illa ha lliurat al Congrés un informe de 32 pàgines sobre els contractes del Ministeri de Sanitat durant la pandèmia, que recorda que els contractes van superar una doble fiscalització per part de la Intervenció General de l’Administració de l’Estat.

També que els materials es van adquirir “a preus molt competitius als mercats” i “sensiblement inferiors als d’altres administracions i entitats espanyoles que estaven comprant en aquelles dates”.

Et pot interessar  Sánchez avança la compareixença a les 11 del migdia

A més, segons el document, el Ministeri va desplegar un sistema de control de qualitat i seguretat que incloïa inspecció de documents, verificacions de qualitat en origen, assaigs a la destinació i un sistema d’alertes amb les CCAA.

L’exministre ha afirmat que “avui, quatre anys després, sabem que vam actuar de forma correcta, malgrat que n’hi va haver uns quants que es van aprofitar d’aquella situació”.

Segons Illa, ell personalment només va autoritzar els “set o vuit” primers contractes de compra per valor de “més de 12 milions d’euros”, “fins que per motius d’eficàcia es van donar aquestes competències a altres responsables del Ministeri”.

En aquest marc, ha recordat que fa quatre anys “la prioritat era doblegar la corba i salvar el màxim de vides possibles” en el marc d’una “crisi sense guió” que va agafar tothom “desprevingut”.

Aleshores, ha destacat, “la condició humana va ser la pauta general molt majoritària” i les administracions buscaven material per plantar cara al virus.

En aquest sentit, ha destacat que tots els països van anar a buscar aquest materialment fonamentalment a la Xina i paral·lelament rebien “múltiples ofertes de particulars, empreses i intermediaris”.

“Moltes d’aquestes protestes eren fetes per oportunistes, amb preus desproporcionats i algunes es van considerar intents d’estafa”, ha recordat, i per canalitzar-les “es van establir bústies de correu” i se les va sotmetre a una anàlisi “rigorós” de “solvència, aspectes tècnics i preus”.

Gràcies a aquest esforç, segons Illa, es van poder tancar les primeres compres 6 dies després de la declaració de l’estat d’alarma, i en 20 dies es van tancar 28 contractes de compra per al subministrament de 6 mesos per un import de 750 milions d’euros.

Per tot, segons Illa, el Ministeri de Sanitat va actuar de manera “prudent, responsable, diligent i eficaç en la tasca d’assegurar que el sistema sanitari disposés de material sanitari”.

“El virus va fer emergir el millor de la societat espanyola i el pitjor d’uns pocs, difícils de detectar en aquells moments, per a totes les administracions”, ha conclòs.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut