Edició 2255

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 27 de setembre del 2024
Edició 2255

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 27 de setembre del 2024

Illa avança que la comissió tècnica per a l’ampliació de l’aeroport del Prat es reprendrà el 8 d’octubre

Descarta reunir-se amb Puigdemont en la ronda de trobades amb expresidents

|

- Publicitat -

El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha anunciat en una entrevista a ‘El Periódico’ la data en què es reprendran les reunions de la comissió tècnica per a l’ampliació de l’aeroport del Prat, serà el 8 d’octubre. Pel que fa al calendari, espera que a principis de l’any que ve ja hi hagi sobre la taula un “diagnòstic tècnic i unes recomanacions” sobre la millor manera de “millorar” l’aeroport. Preguntat per si es reunirà amb l’expresident de la Generalitat i líder de Junts, Carles Puigdemont, en el marc de la ronda de trobades amb expresidents, Illa l’exclou. “M’estic reunint amb els expresidents que no estan actius en política. En el cas de Puigdemont, és un actor polític, està en actiu”, argumenta.

Publicitat

En la mateixa línia del missatge que va llançar des de la Festa de la Rosa, Illa ha avisat que la solidaritat de Catalunya amb el finançament “no pot ser demanar que uns territoris financin les rebaixes fiscals d’altres”. Illa confronta dos models: el del PP que abaixa impostos i desmunta polítiques públiques que són essencials; i el dels socialistes que “genera prosperitat compartida” per poder prestar els serveis públics “amb totes les garanties”.

“Catalunya ha sigut i continuarà sent sempre solidària. Nosaltres hem defensat que hi hagi el mateix nivell de prestació de serveis públics, això sí, també la mateixa pressió fiscal en el conjunt d’Espanya”, ha afegit. I, en aquest sentit, ha conclòs que “no és solidaritat que uns territoris financin les rebaixes fiscals d’altres que beneficien a uns quants”.

Preguntat per les comunitats autònomes del PP, Illa considera que aquest bloc no actua com a tal perquè “hi ha situacions i interessos diferents”. I ha instat a tenir una “conversa civilitzada” en matèria de finançament perquè veu “molt soroll i un llenguatge gairebé provocador”.

Et pot interessar  Illa es troba amb el Borbó i defensa "sumar esforços" perquè Catalunya torni a "liderar" Espanya i Europa: "La Copa Amèrica n'és un exemple"

Legislatura sòlida a Espanya i a Catalunya

Tot i que el govern espanyol ha perdut votacions al Congrés pel rebuig de Junts, que va permetre la investidura de Pedro Sánchez, Illa assegura que veu una “legislatura sòlida” tant a Espanya com a Catalunya, amb “acords públics”. En aquest context, ha demanat als partits que “anteposin sempre els interessos dels ciutadans a les necessitats partidistes”. Concretament sobre el vot en contra de Junts a la tramitació de la regulació dels lloguers de temporada, el president de la Generalitat ha admès que li ha sorprès “molt” veure Junts votar al costat del PP i de Vox per no donar ni tràmit a discutir sobre aquesta qüestió.

Catalunya té un dèficit de 150.000 habitatges

L’habitatge és un dels principals reptes al què el Govern s’ha d’enfrontar i el president considera que la principal mesura ha de ser construir perquè “hi ha un problema d’oferta”. Segons els càlculs d’Illa, Catalunya té un dèficit de 150.000 habitatges. També ha dit que s’hauran de prendre mesures per “agilitzar” la tramitació de llicències d’obres.

La sisena hora no s’ha frenat

Preguntat per l’acord entre PSC i Comuns de recuperar la sisena hora a les escoles públiques, Illa ha negat que s’hagi frenat aquesta qüestió. “El que diem és que hi ha d’haver un ampli consens”, ha puntualitzat.

“Cal abordar amb el sector horaris i sisena hora. Els sindicats tenen un paper molt rellevant, vetllen per les condicions laborals dels treballadors, i això ho respectem, però ha de ser sempre conciliable amb les necessitats del servei”, ha afegit.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut