Edició 2245

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 17 de setembre del 2024
Edició 2245

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 17 de setembre del 2024

ERC aprofita la Diada per conjurar-se a superar els “moments complicats” del partit: “No podem oblidar qui som”

Vilalta i Alamany rebutgen que l'independentisme doni cabuda als discursos xenòfobs i d'extrema dreta

|

- Publicitat -

ERC ha aprofitat la Diada de l’Onze de Setembre per conjurar-se a superar els “moments complicats” del partit. En el tradicional acte i polític del partit, amb dinar inclòs, a Ronda Sant Pere, la formació republicana s’ha emplaçat a debatre però també a superar les diferències internes. La secretària general adjunta i portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha dit que entén que hi hagi “decepció, ràbia i desengany” entre la militància, però ha esperonat les bases a sortir-se’n i recuperar-se: “No podem oblidar qui som, aquesta és la clau i la llum”. Tant Vilalta com la presidenta del grup municipal i regidora a Barcelona, Elisenda Alamany, han rebutjat que l’independentisme doni cabuda als discursos xenòfobs i d’extrema dreta.

Publicitat

De les persones que han pres la paraula durant l’acte polític d’ERC, Vilalta ha estat la màxima representant del partit. Com a secretària general adjunta i portaveu, la dirigent republicana ha admès el “moment de debilitat” que pateix el moviment independentista, així com els “moments complicats” d’Esquerra. Vilalta ha dit que troba “comprensible” el “desengany” de la militància pels episodis que “no s’haurien hagut de viure”. En aquest sentit, ha fet una crida a “sortir-ne, recuperar-se i refer-se” de la situació: “No podem oblidar qui som”.

Davant de dirigents, càrrecs, militants de base, i també representants de les diverses candidatures que s’enfrontaran al congrés del 30 de novembre, Vilalta ha fet una crida per superar les “dificultats” i el “moment complex”. Ha proclamat el partit com “hereu” de tothom qui va lluitar per la república el 1931, va defensar el país durant la Guerra Civil, va aguantar la “flama” de la democràcia durant el franquisme, i que va “pencar com mai” quan no hi havia “ni esperança”.

“Tornaran les primaveres”

“No dubtem mai de nosaltres, i que no ens facin dubtar”, ha reclamat Vilalta, que ha assegurat que, tant a ERC, com a l’independentisme i a tota Catalunya, “després de tots els hiverns, tornaran les primaveres”. “Només depèn de nosaltres”, ha conclòs Vilalta, que s’ha abraçat amb Alamany, en el canvi de torn dalt l’escenari.

La líder d’ERC a l’Ajuntament -després de l’adéu d’Ernest Maragall- ha remarcat que cal que el partit torni a connectar amb la ciutadania, i a parlar el mateix llenguatge que la gent. Alamany també ha insistit que hi ha un independentisme que fa que el moviment sigui “més petit i dèbil”, i que fa que a ERC se sentin els “rarets” de la política.

Et pot interessar  Les delegacions del Govern celebraran la Diada amb una trentena d’actes arreu del món

És aquí quan Alamany ha reclamat que s’excloguin els discursos xenòfobs i ultres de l’Onze de Setembre: “Que s’accepti que l’extrema dreta estigui a la Diada em fa vergonya i em regira l’estómac. Aquest no és el nostre independentisme, nosaltres no som això!”, ha exclamat Alamany, que ha subratllat que el moviment no s’ha de convertir en una “cosa tancada i freaky”.

Per acabar, la regidora ha asseverat que Catalunya necessita ERC, i que la feina de partit “no ha acabat”: “Som més necessaris que mai”, ha repetit Alamany, que ha situat el partit republicà com “l’eina imprescindible” del país, i “l’únic partit” que ha entès les seves necessitats.

“Entendre tots els punts de vista”

De la seva banda, la presidenta de la Federació Regional de Barcelona, Eva Baró, ha emplaçat la gent que s’ha aplegat al dinar d’ERC a aprofitar l’estona per “debatre des del respecte i amb humilitat”. Baró ha constatat la “certesa” que “ningú té la veritat absoluta”, i ha animat la militància republicana a escoltar-se “activament”: “Fem l’esforç d’entendre tots els punts de vista”.

A l’acte també hi han intervingut el secretari de comunicació del Jovent Republicà de Barcelona, Nil Vilardaga; i la portaveu del Jovent Republicà de Barcelona, Emma Sarri.

Hi ha hagut assistents de les diverses candidatures que es presentaran al congrés d’ERC del 30 de novembre. També hi han assistit exconselleres com Ester Capella, Tània Verge o Joan Ignasi Elena. No hi ha anat la secretària general amb funcions de presidenta, Marta Rovira. L’exlíder del partit Oriol Junqueras ha arribat a l’hora del dinar (14:30), però no ha estat present durant els discursos (13:30).

Protesta anarquista

Una quinzena d’activistes anarquistes ha irromput l’acte d’ERC, fins al punt d’obligar l’organització a aturar el míting temporalment. Els activistes han reclamat la llibertat d’Abel, activista empresonat en ser acusat d’agredir una persona vinculada a l’extrema dreta, després d’una manifestació del sindicat policial Jusapol, el 2018 a Barcelona.

Han tirat paperets, han desplegat una pancarta, han llençat ous i objectes de fum, fins i tot a l’escenari on hi havia Baró. Al cap d’uns minuts de certa tensió, l’organització i personal de seguretat han fet fora els activistes i s’ha reprès l’acte.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

2 COMENTARIS

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut