Edició 2254

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 27 de setembre del 2024
Edició 2254

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 27 de setembre del 2024

Els Comuns “prioritzen” la negociació dels pressupostos per davant del finançament pactat entre ERC i el PSC per la investidura

Cap esment a la negativa del PSC per a recuperar els pressupostos d'ERC d'aquest 2024, tenint en compte que els del 2025 no podran ser tan expansius

|

- Publicitat -

Els Comuns deixen clar una vegada més que prioritzen la negociació amb els partits espanyols que no pas el benestar dels catalans i catalanes. Així, la formació de Jéssica Albiach prioritzarà la negociació dels pressupostos abans que el finançament singular pactat entre ERC i el PSC, i que és una reclamació històrica dels partits independentistes després de dècades d’espoli i infrafinançament.

Publicitat

El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha defensat que “l’estabilitat” del Govern de Salvador Illa es recolza sobre tres potes: el finançament, els pressupostos de la Generalitat i els pressupostos de l’Estat. No obstant això, també ha afirmat que la “negociació prioritària” és la dels pressupostos, perquè permetrien “reforçar la sanitat pública, l’educació pública i les polítiques d’habitatge”, igual que els comptes elaborats pel Govern d’ERC per aquest any i els quals els Comuns van rebutjar. El mateix PSC va negar-se a recuperar els pressupostos pactats amb ERC per aquest 2024 i així prorrogar els del 2023, tot i saber que els del 2025 no seran tan expansius com el projecte fallit del 2024, perquè la UE endurirà les normes fiscals.

Ignorant tot l’anterior, Mena ha tret pit que els Comuns estan centrats a “acordar els pressupostos que Catalunya necessita pel 2025″, per a “traduir en partides pressupostàries” uns acords d’investidura “potents” en educació, salut i habitatge. Ha admès, però, que “això no és incompatible amb continuar concretant un acord per al finançament“. En aquest sentit, ha insistit que “també treballen per tenir aquest acord al més aviat possible”.

Pel que fa a la reforma del sistema de finançament, Mena ha dit que, “si no agrada a Ayuso, significa clarament que anem pel bon camí”, perquè “també implica desmuntar el xiringuito de dúmping fiscal que ha muntat el PP a Madrid”.

Et pot interessar  El PSC defensa negociar "en paral·lel i alhora" els pressupostos i el finançament singular

D’altra banda, els Comuns han defensat la tramitació de la proposta de la reforma de la llei d’arrendaments urbans per a limitar el lloguer de temporada, impulsada per Sumar, ERC, EH Bildu, Podem i el BNG i que es debatrà aquesta setmana. En aquest context, ha interpel·lat Junts perquè en faciliti la tramitació. “No entendríem que Junts ho obstaculitzés”, ha dit Mena.

El portaveu dels Comuns també s’ha referit a la proposta de Junts per endurir les penes a la multireincidència, que es debatrà aquest dimarts al Congrés. “És un error que Junts vulgui fer front a Orriols proposant les mateixes propostes que Aliança Catalana o Xavier García Albiol”, ha censurat Joan Mena.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut