Edició 2164

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 28 de juny del 2024
Edició 2164

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 28 de juny del 2024

El Suprem exigeix a PP i PSOE que desbloquegin la renovació del CGPJ per nomenar magistrats

La sala de govern lamenta el perjudici a la Constitució, el poder judicial i la ciutadania

|

- Publicitat -

La sala de govern del Tribunal Suprem ha exigit aquest dilluns als dos grans partits polítics espanyols que es posin d’acord per renovar el caducat Consell General del Poder Judicial (CGPJ), ja que el seu bloqueig impedeix nomenaments i ha deixat moltes places de magistrats vacants, cosa que perjudica el funcionament de diversos tribunals. A més, consideren que aquest bloqueig danya la Constitució, el propi poder judicial i la ciutadania. Els vocals electius de la sala de govern del Suprem ho han fet públic en un comunicat.

Publicitat

La sala de govern es va dirigir el 27 de setembre del 2021 i el 27 de juny del 2022 al Consell General del Poder Judicial per demanar-li que instés les Corts Generals a l’elecció immediata dels vocals que han de substituir el CGPJ format el 2013. En fer-ho, va posar de manifest els problemes molt greus i creixents que l’incompliment de la Constitució i de la Llei Orgànica del Poder Judicial i la privació al Consell General del Poder Judicial en funcions de la facultat de fer nomenaments discrecionals estan suposant per al Tribunal Suprem.

“Aquestes iniciatives han estat en va, ja que els qui tenen a la mà la solució no han fet res”, diu el tribunal, de tal manera que, avui dia, el Suprem no té president ni vicepresident titulars, ni presidents titulars de tres de les seves cinc sales, a més de 25 magistrats. “El perjudici causat és enorme. Abans que res, a la Constitució i a la Llei Orgànica, ja que totes dues s’incompleixen manifestament ni més ni menys que per les Corts Generals. Després, al mateix CGPJ, i, per descomptat, al Tribunal Suprem i als altres tribunals, ja que no sembla importar privar-los dels magistrats que els han d’integrar o presidir. I, per aquesta raó, es fa malbé el Poder Judicial en el seu conjunt”, argumenten els magistrats de la sala de govern.

Et pot interessar  L’extrema dreta judicial seguirà controlant el CGPJ, la dona de Llarena i una talibana ultra de la Universitat de Barcelona entre els elegits

El pitjor, però, segons ells, no és la seriosa alteració del funcionament normal del Tribunal Suprem i dels altres òrgans judicials afectats, ni l’esforç afegit que exigeix ​​als magistrats que els serveixen, sinó “el menyscabament del dret dels ciutadans a la tutela judicial efectiva pel major temps requerit per resoldre els seus recursos i per la degradació d’institucions essencials per garantir els seus drets i interessos”. Per tot això, la sala de govern del Tribunal Suprem, en expressió del sentir dels magistrats que l’integren, fa una “crida a la responsabilitat dels qui tenen a la mà el remei imprescindible perquè l’adoptin sense més demora”.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut