Edició 2125

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 20 de maig del 2024
Edició 2125

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 20 de maig del 2024

El síndic de Barcelona diu que cal accelerar l’empadronament sense domicili fix per no deixar persones “desemparades”

Bondia alerta que deixar de fer empadronament col·lectiu pot afectar dones víctimes de violència masclista

|

- Publicitat -

El síndic de Barcelona, David Bondia, ha demanat que l’Ajuntament de Barcelona acceleri el procediment d’empadronament sense domicili fix. Bondia ho ha dit després que diverses ONG denunciessin divendres passat que el consistori ja no permet l’empadronament col·lectiu -una opció que permet empadronar-se en seus d’ONG- i alertessin de la revocació d’empadronaments registrats per aquesta via. Bondia ho ha dit en declaracions a Catalunya Ràdio. “Si heu deixat d’empadronar de caràcter col·lectiu, accelereu l’empadronament sense domicili fix per no deixar gent desemparada”, ha demanat.

Bondia ha explicat que l’empadronament col·lectiu, que es va habilitar fa uns anys, és una via que ha permès a persones com ara dones víctimes de violència masclista empadronar-se en locals d’ONG perquè no sé que se sàpiga on viuen. Un altre cas que ha exposat és el de persones que reben assistència sanitària, com ara les que són tractades amb retrovirals.

Publicitat

Un altre cas que li preocupa és el de les dones en situació irregular que estan llogant habitacions i no poden empadronar-s’hi. “El que s’ha de fer és millorar l’empadronament sense domicili fix per poder optar els drets que ha de facilitar la ciutat com a ciutat acollidora i que facilita drets humans de proximitat”, ha dit.

Uns 1.700 afectats

Segons l’Ajuntament de Barcelona, hi ha unes 1.700 persones que ara estan empadronades a seus d’entitat, però no hi viuen i hauran de fer el canvi “amb la modalitat corresponent segons la seva circumstància” i rebran una carta que els informarà en aquest sentit.

D’acord amb fonts municipals, per casos especials que puguin requerir una actuació específica, s’han creat dos grups de treball: una comissió de treball amb algunes d’aquestes entitats i amb la Conselleria de Salut per acompanyar i tractar cada cas, per acompanyar i donar resposta a tots els casos detectats i un grup de treball amb entitats que treballen amb persones sense llar dins la coordinació permanent que ja existeix des de Drets Socials.

Et pot interessar  La CUP veu "molt clar" que ERC, Junts+ i PSC "es posaran d'acord perquè res no canviï" després del 12-M

Alerta de les entitats socials

Divendres passat entitats socials van denunciar en un comunicat que l’Ajuntament de Barcelona no els permet l’empadronament en col·lectiu de persones vulnerables en locals o establiments com ara les seves seus o locals.

El comunicat, de l’ONG Stop – Stop Sida i el Comitè 1r de Desembre, assenyala que en els darrers dos mesos l’Ajuntament ha pres la decisió “unilateral” d’acabar amb un acord que possibilitava l’opció d’un empadronament col·lectiu -sense pernoctació- amb el propòsit d’agilitzar aquest accés per a les persones que es trobaven en situacions de vulnerabilitat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut