Edició 2255

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 27 de setembre del 2024
Edició 2255

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 27 de setembre del 2024

El PSOE prepara una nova reunió amb Puigdemont després de l’última derrota provocada per Junts al Congrés

Els socialistes aspiren a un canvi de posició que permeti aprovar la senda de dèficit i els pressupostos

|

- Publicitat -

El PSOE prepara una nova reunió amb l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont a l’estranger, en el marc dels contactes que les dues formacions van acordar mantenir mensualment fruit de la investidura de Pedro Sánchez. De moment, segons fonts socialistes, la trobada encara no té data, però fonts de Junts han recordat aquesta setmana que restava pendent la cita del mes de setembre. El PSOE aspira a un canvi de rumb de Junts al Congrés dels Diputats, que aquesta setmana va provocar una nova derrota parlamentària de les forces de l’executiu espanyol –ja sumen 35 aquesta legislatura- votant en contra d’una proposició de Sumar per a la regulació del lloguer de temporada.

Publicitat

El PSOE tem que l’escenari es torni a produir dijous de la setmana que ve, quan el Congrés votarà la senda de dèficit per segona vegada en dos mesos. Junts ja va provocar que la cambra no aprovés el text al mes de juliol amb un ‘no’ que es va unir als vots del PP i Vox, i l’executiu ha portat a la cambra baixa la mateixa senda a l’espera d’un canvi de posició dels de Puigdemont.

Fonts de Junts asseguren que la formació està oberta a la negociació, però no acceptarà un “trágala”. Dimecres els diputats de Míriam Nogueras van tornar a advertir que si el govern espanyol “no compleix amb Junts” no disposarà dels seus set vots indispensables per confirmar majoria al Congrés. “Nosaltres negociem peça a peça, i si no compleixen no hi ha vots”.

Les mateixes fonts admeten, però, que hi ha “un abans i un després” de l’episodi del 8 d’agost en què Carles Puigdemont va aparèixer a Barcelona coincidint amb la investidura de Salvador Illa. Retreuen a l’executiu que en comptes de centrar els esforços en el compliment de la llei d’amnistia plantegés un escenari de detenció de l’expresident de la Generalitat.

Et pot interessar  ERC, Junts, Compromís, Bildu, Podem i BNG presentaran un recurs al TC contra la llei educativa del País Valencià

Aquest dijous la vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha demanat a Junts que “recapaciti”, i ha assegurat que s’estan “bastint ponts” amb la formació de Puigdemont. “El diàleg ha de ser permanent, i estem bastint ponts amb Junts i la resta de formacions polítiques per aconseguir que s’aprovin els pressupostos”, ha dit.

Segons Montero, “tot plegat consisteix en molta discreció, acord i paraula”, i el govern espanyol “esgotarà la seva capacitat de diàleg” per aconseguir l’entesa. “Mai donaré per trencades les relacions amb una formació com Junts amb la que hem tingut acords molt importants, com el d’investidura”, ha dit, i “necessitem que entenguin que per al futur del nostre país i també de Catalunya és imprescindible millorar l’Estat del benestar”.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut