Edició 2164

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 28 de juny del 2024
Edició 2164

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 28 de juny del 2024

El Govern insisteix al PSOE que el finançament singular ha de sortir del règim comú: “No poden ser simples retocs”

L'executiu també reclama "conseqüències" si algun fiscal o jutge es nega a aplicar la llei d'amnistia

|

- Publicitat -

La portaveu del Govern en funcions, Patrícia Plaja, ha insistit al PSOE que quan es parla de “finançament singular” per a Catalunya s’ha de tenir clar que suposa “sortir del règim comú”, i no pas “uns simples retocs”. Plaja ha fet aquestes declaracions després que alguns membres del govern espanyol rebaixessin la petició del finançament singular a termes més blancs i menys potents. De la mateixa manera, la portaveu ha recordat que el Govern té “una proposta treballada, presentada i publicada de finançament singular”, la qual implica que “Catalunya recapta tots els impostos”, una qüestió que considera “imprescindible” per a no estar sempre “a expenses de la voluntat política de la Moncloa” i amb un “dèficit fiscal insostenible”.

Publicitat

Les declaracions de Plaja, a banda d’arribar després de les fetes per part de membres de la Moncloa, coincideixen amb l’obertura de les negociacions entre el PSC i ERC  per una possible investidura de Salvador Illa, on el model de finançament té un pes especial. Els republicans demanen aplicar el sistema “singular” que va presentar el Govern de Pere Aragonès, fora del règim comú i amb recaptació total d’impostos. Mentrestant, els socialistes parlen d’una negociació multilateral amb la resta d’autonomies, d’un sistema dins el règim comú i amb algunes singularitats que responguin a les necessitats particulars de Catalunya.

D’altra banda, Plaja també s’ha pronunciat sobre l’aplicació de l’amnistia, ja que aquest mateix dimarts es reuneix a Madrid la junta de fiscals convocada pel fiscal general de l’Estat per discutir l’aplicació de la llei. La portaveu de l’executiu català ha reclamat que “hi hagi conseqüències” si part del poder judicial es nega a aplicar l’amnistia. “Si hi ha algun fiscal o jutge que es nega a exercir la seva responsabilitat i acatar l’amnistia, que és una llei vigent i aprovada pel Congrés, és obvi que ha d’haver-hi conseqüències“, ha reblat.

Et pot interessar  Compromís amenaça el PSOE amb retirar-li el suport si aplica només un finançament "singular" a Catalunya

Plaja, que no ha volgut “valorar sortides de to de fiscals ni tensions en juntes”, ha remarcat que el que és “important” és que l’amnistia s’apliqui “en la seva totalitat”. “En un estat de dret s’ha de respectar la separació de poders i les lleis que s’han aprovat s’han d’aplicar”, ha reiterat. De totes maneres, ha admès que “no ha de sorprendre” que diferents estaments judicials “moguin fitxa”.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut