Edició 2255

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 27 de setembre del 2024
Edició 2255

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 27 de setembre del 2024

Collboni s’obre a negociar amb ERC i BComú sobre el català, lloguers de temporada o creuers per aprovar el pressupost

L'oposició carrega contra el "triomfalisme" del govern municipal i critica la inseguretat i la gestió del turisme

|

- Publicitat -

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, està “disposat” a parlar de l’impuls del català, negociar eines per regular els lloguers de temporada i debatre sobre mantenir les bonificacions del transport públic i reduir les terminals de creuers del Port de Barcelona. Collboni ho ha dit durant el debat sobre l’estat de la ciutat en un ple extraordinari aquest divendres. Segons ha dit l’alcalde, la seva voluntat és aprovar un pressupost amb una orientació “progressista” i vol fer-ho “amb els grups d’esquerres”. Per això, s’ha dirigit a ERC i a BComú i els ha allargat la mà per negociar-ho els pròxims mesos. Durant el debat, l’oposició ha carregat contra el “triomfalisme” del govern socialista.

Publicitat

TriasxBCN ha parlat d’un govern “feble” mentre que BComú d’un govern amb “deriva elitista” que “viu de rendes” i ERC ha dit que cal “governar el turisme”. El PP ha criticat la “turismofòbia” de l’executiu i ha carregat contra la inseguretat de la ciutat, com també ho ha fet Vox.

Amb la mirada ja posada en l’aprovació de les ordenances fiscals i el pressupost del 2025, Collboni ha aprofitat el debat sobre l’estat de la ciutat per dirigir-se a l’oposició a la recerca dels suports necessaris per aprovar-ho. Segons ha dit, les converses ja s’han iniciat i sobretot hi ha punts de coincidència amb ERC i BComú, mentre que amb Junts passa en “algunes matèries”, menys amb el PP i cap amb Vox.

En aquest sentit, ha dit que han escoltat les reflexions fetes pels republicans i els comuns i estan disposats a negociar les seves condicions. Així, s’ha adreçat a ERC per dir-los que volen parlar de l’àmbit de l’impuls del català i de nous plans per als barris del Besòs i de muntanya. Just després, s’ha dirigit a BComú per mostrar la seva predisposició a negociar eines per regular els lloguers de temporada, parlar dels preus del transport públic i de la revisió del conveni del 2018 amb el Port de Barcelona. “Estem disposats a parlar i debatre pel bé de la ciutat”, ha conclòs.

Durant la seva intervenció, també ha indicat que “queda molta feina per fer” i ha subratllat que la seguretat, la gestió turística i l’habitatge són les seves preocupacions.

Crítiques al “triomfalisme” de Collboni

Abans de la intervenció de Collboni, l’oposició ha carregat contra el govern socialista després que la primera tinenta d’alcaldia Laia Bonet hagi presentat l’informe sobre l’estat de la ciutat. Bonet s’ha referit durant la seva intervenció a diferents temes, com ara la millora de la neteja a la ciutat o la voluntat del govern d’extingir els 10.101 pisos turístics (HUT) que hi ha a Barcelona el 2028.

Et pot interessar  Paneque aposta perquè les dessaladores tinguin un paper “clau” en el canvi de model del cicle de l’aigua a Catalunya

Jordi Martí, de TriasxBCN, ha assenyalat que els problemes són els mateixos que fa vuit anys, però ara “s’han cronificat” i ha retret als socialistes que no hagin tirat endavant projectes transformadors. “Ni tan sols han aconseguit que ERC entri al govern”, ha dit. Martí ha lamentat que les coses “funcionen per inèrcia”.

Janet Sanz, de BComú, ha indicat Collboni es consolida com un alcalde “allunyat dels problemes de la gent, dels barris i del dia a dia” i ha criticat als seus exsocis de govern durant el mandat passat que ara visquin “de rendes” fent inauguracions de la feina feta en els darrers vuit anys. Alhora, ha criticat a l’executiu que “l’agenda social” de la ciutat és la “gran oblidada” i ha citat exemples com el de Vilaveïna. A més a més, Sanz també ha acusat el govern d’una deriva “elitista” amb iniciatives com la Fórmula 1 o el tancament del Park Güell per la desfilada de Louis Vuitton. Per tot plegat, els comuns han reiterat les seves condicions per aprovar el pressupost.

La republicana Elisenda Alamany ha centrat la seva intervenció en el turisme i el retrocés de l’ús social del català. La regidora ha parlat de “descontrol turístic” i ha assenyalat que cal governar el turisme, traient pit d’iniciatives proposades per ERC com ara l’augment del recàrrec de la taxa turística o el retorn social per al barri de la Barceloneta arran de la Copa Amèrica de Vela.

El PP i Vox també han estat crítics amb Collboni. Daniel Sirera (PP) ha criticat que Collboni manté “el colauisme” i ha apuntat que ha “abandonat la ciutat”, així com ha carregat contra el fet que es vulguin deixar a zero els pisos turístics. Amb tot, Sirera ha agraït el guany en “normalitat institucional” des que governen els socialistes a Barcelona i ha citat com a exemples el fet que Collboni es reunís amb l’alcalde de Madrid.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut