Edició 2124

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 19 de maig del 2024
Edició 2124

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 19 de maig del 2024

Clatellot del TSJC a la JUSAPOL: prohibeix durant la campanya la concentració a la comissaria de Via Laietana contra les tortures franquistes

|

- Publicitat -

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha confirmat la prohibició de la mobilització que el dimarts que ve pretenia fer la Comissió de la Dignitat davant la comissaria de la Policia Nacional a la Via Laietana de Barcelona contra les tortures franquistes. L’entitat fa aquesta mobilització el primer i el tercer dimarts de cada mes des de fa tres anys, però la Junta Electoral Provincial de Barcelona l’ha prohibida aquest cop perquè coincideix amb la campanya electoral de les eleccions al Parlament. La fiscalia i l’Advocacia de l’Estat també s’han posicionat a favor de prohibir l’acte, tot i que l’entitat va al·legar diversa jurisprudència favorable del Tribunal Constitucional.

En la seva sentència, el TSJC al·lega que la decisió de la junta electoral està basada també en sentències internacionals i del TC que admeten la limitació del dret de reunió en època electoral si les reivindicacions coincideixen amb les d’alguns partits.

Publicitat

En el seu recurs, l’entitat i el seu president recorden que fa més de 20 anys que existeix i que la convocatòria el primer i tercer dimarts de cada mes es fa de forma continuada des del juny del 2021. També expliquen que és una coincidència “no volguda” que la campanya electoral coincideixi amb un d’aquests dimarts. A més, recorda que altres mobilitzacions s’han autoritzat com la del Primer de Maig o la del 8 de març, Dia de la Dona. També cita nombrosa jurisprudència del Tribunal Constitucional que sosté que en període electoral es manté la llibertat de manifestació i que el fet que l’entitat reivindiqui una cosa que pugui coincidir amb determinats partits, no pot ser motiu de prohibició.

Et pot interessar  Policies espanyolistes protesten a la Comissaria de Via Laietana contra la intenció de designar-la “lloc de memòria”

Entre les sentències que cita n’hi ha una del 2008 sobre una manifestació de mossos d’esquadra per motius laborals, una del 2009 sobre una manifestació de SOS Racisme a favor del dret de vot dels immigrants i una del mateix any del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans sobre l’ensenyament públic, entre altres.

La Comissió de la Dignitat al·lega que el motiu de la mobilització és la denúncia de delictes de tortures durant el franquisme i que això està previst en l’ordenament jurídic internacional i en la Llei de Memòria Democràtica del 2022.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut