Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024
Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024

Aragonès defensa continuar ampliant el cos de Mossos fins als 22.000 agents

Elena es mostra "orgullós" de l'increment de la plantilla i Sallent diu que el cos està "en un bon moment"

|

- Publicitat -

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assenyalat aquest divendres que el cos de Mossos d’Esquadra s’ha reforçat “com mai” perquè el país “hi creu” i ha defensat continuar ampliant-lo fins a arribar als 22.000 agents el 2030. Aragonès ho ha dit durant la celebració del Dia de les Esquadres en un acte a l’auditori del Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB). El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, s’ha mostrat “orgullós” de l’ampliació i la feminització de la plantilla en els darrers anys. Al seu torn, el comissari en cap Eduard Sallent ha afirmat que el cos està “en un bon moment” a nivell organitzatiu i ha posat sobre la taula els reptes davant “d’una criminalitat que es transforma a gran velocitat”.

La cita del Dia de les Esquadres ha reunit la cúpula policial del cos, centenars d’agents i les seves famílies per reconèixer la tasca de diversos policies, així com col·laboradors de la societat civil, membres d’altres cossos policials i de la judicatura. Enguany s’ha reconegut la tasca de 95 mossos i mosses d’esquadra per la seva trajectòria professional i pel compromís i determinació en les seves actuacions policials.

Publicitat

Aragonès reconeix els Mossos: “El país hi creu”

Aragonès, encarregat de cloure l’acte, ha assegurat que “un país orgullós de la seva policia és un país que funciona” i ha reconegut que els Mossos duen a terme una feina “molt difícil, cada vegada més complexa, amb nous reptes i noves amenaces que exigeixen moltíssim”. “I el cos sempre hi es i respon amb diligència, professionalitat, voluntat de servei, però sobretot amb una mirada humana, empàtica, propera”, ha dit dirigint-se als agents presents a l’acte.

Segons el president de la Generalitat, els Mossos d’Esquadra són un servei públic “inqüestionable” i una “peça essencial”. Per això, ha fet valdre l’aposta del Govern per augmentar-ne els efectius, de la mateixa manera que s’han incrementat, per exemple, mestres o professors.

“S’ha reforçat com mai perquè el conjunt del país creu en el cos de Mossos, en termes de benestar, cohesió social, igualtat d’oportunitats”, ha apuntat. En aquesta línia, Aragonès ha dit que cal continuar amb aquesta aposta fins a arribar a l’objectiu de 22.000 agents el 2030, així com “perseverar” en la dinàmica “recuperada” de nous equipaments, uniformitat o vehicles.

També s’ha referit a les polítiques per feminitzar el cos i ha assegurat que “la policia de Catalunya és ja la més feminitzada d’Europa”. “S’ha fet una feina ingent”, ha conclòs.

Sallent: “El cos està en un bon moment”

El comissari en cap del cos, Eduard Sallent, ha defensat que “organitzativament” el cos de Mossos d’Esquadra està “en un bon moment”: “Som un cos fiable”, ha dit, tot fent valdre que es disposi “de més efectius que mai” i argumentant que les institucions necessiten estabilitat per tenir “credibilitat”.

Durant la seva intervenció, ha constatat que fa temps que la criminalitat “no entén de fronteres”, és “més sofisticada” i està “plenament implantada en l’àmbit virtual”. Tot plegat, en un context social en què hi ha “una erosió comunitària”. Davant d’això, veu necessari “més proximitat” i “fiabilitat”.

Sallent ha posat el focus en el projecte i reptes futurs que afronta el cos en un context d’una societat “digital” i “molt més diversa” i davant d’una criminalitat que “es transforma a gran velocitat”. Això, ha dit, exigeix un plantejament nou de l’activitat i les capacitats policials. Segons ha resumit, el 2023 la criminalitat a Catalunya ha empès pel furt i el delicte virtual, acompanyat d’un creixement de l’activitat policia, els incidents atesos, els atestats efectuats, els detinguts o les investigacions.

Entre altres, ha inclòs en la llista de reptes la transformació el major impuls a les capacitats d’investigació i recollida de denúncies, les violències masclistes i sexuals, la violència vicària i el delicte virtual.

Amb tot, ha destacat que ja s’hi està treballant i ha fet referència als grups d’atenció a la víctima, la regió policial virtual o l’àrea central de ciberdelicte. També ha situat com a repte la lluita contra el terrorisme i el supremacisme blanc.

D’altra banda, Sallent ha constatat que hi ha mesures que “depassen” la responsabilitat del cos, com ara adequar la legislació davant de les noves formes de delinqüència i adequar-se a altres països per combatre fenòmens com la marihuana. També ha defensat continuar apostant per la col·laboració amb els cossos i forces de seguretat de l’Estat, aprofundir en la internacionalització a través de l’Eurojust i l’Europol i continuar apostant pel treball amb les policies locals, la Guàrdia Urbana i els vigilants municipals.

Et pot interessar  VIDEO | Rull descarta sotmetre's a una investidura: "L'únic pla es diu Carles Puigdemont, no hi ha pla B"

Elena: “Mai abans hi havia hagut tants mossos”

El conseller Joan Ignasi Elena ha destacat l’ampliació del cos de Mossos d’Esquadra i ha indicat que ara hi ha 18.643 agents, un 10% més que fa tres anys. “Mai abans hi havia hagut tants mossos com avui perquè mai han fet tanta falta com avui”, ha dit Elena, que s’ha mostrat “molt orgullós” d’aquest creixement. De fet, ha indicat que continuaran avançant “en aquesta direcció” i ha recordat que l’horitzó fixat és arribar als 22.000 mossos l’any 2030.

Les polítiques de feminització del cos també han estat presents en el discurs del conseller, que ha tret pit de la política de reserva de places del 40%, entre altres. “I avui hi ha més dones que mai en llocs de comandament i màxims històrics de dones apuntant-se a les convocatòries”, ha dit. Per tot plegat, ha apostat per aprofundir i continuar amb el compromís perquè hi hagi més dones al cos de Mossos d’Esquadra.

També ha destacat l’augment d’eines i equipaments per tenir una policia “amb més efectius, eines, mitjans i tecnologia”. “Després d’anys sense un sol agent, amb dèficit de mitjans hem multiplicat per tres la inversió per contractar agents, modernitzar i posar recursos i mitjans”, ha afirmat.

A banda, el titular d’Interior també ha fet gala d’altres objectius assolits, com ara la jubilació anticipada que reclamava el cos i que alhora permet el rejoveniment de la plantilla.

A més, ha dit Elena, durant aquests darrers anys la policia catalana també ha guanyat competències, però n’ha reclamat encara més en àmbits com el trànsit o la seguretat nuclear. D’altra banda, ha citat en positiu fets com ara la consolidació del desplegament de la Unitat Marítima dels Mossos, la policia aèria i la creació d’una regió policial virtual

Reconeixement de prop d’un centenar d’agents

Durant l’Acte Nacional del Dia de les Esquadres que s’ha celebrat avui a l’Auditori Fòrum CCIB de Barcelona s’ha reconegut la trajectòria professional i les actuacions meritòries de 95 mossos i mosses d’esquadra i de personal de la Direcció General de la Policia. Les persones condecorades han mostrat el seu compromís amb la societat i han rebut el reconeixement per la seva determinació i coratge que han mostrat en aquelles actuacions en les quals han estat decisius per auxiliar la ciutadania. En d’altres casos s’ha reconegut la dilatada trajectòria professional de mossos i mosses que, al llarg dels anys, han contribuït al creixement i evolució del cos en diversos àmbits. En total s’han atorgat 82 medalles de bronze i dos d’argent, amb distintiu blau, a més de cinc de bronze, quatre d’argent i dues d’or, totes amb distintiu vermell.

En el decurs de l’acte també s’ha reconegut la tasca de membres d’altres cossos policials, d’institucions, organitzacions, entitats i/o empreses, en aquest cas amb la concessió de 49 medalles, 48 medalles de bronze i 1 d’argent, totes amb distintiu blau.

Durant l’acte les autoritats i els alts comandaments dels Mossos d’Esquadra han lliurat les condecoracions i han posat en valor la feina de les persones condecorades. Cal destacar que s’han concedit quatre plaques de reconeixement: a la Divisió de Trànsit i al Servei Català de Trànsit, amb motiu del 25è aniversari del desplegament de les competències en matèria de trànsit a Catalunya, a la Regió Policial de l’Alt Pirineu i l’Aran, amb motiu del 25è aniversari de la seva creació i per la mateixa efemèride pel que fa a la creació dels Grups d’Atenció a la Víctima (GAV).

Algunes de les actuacions meritòries que avui s’han reconegut són l’actuació per salvar la vida d’una persona gran que s’estava ofegant en una piscina comunitària de Badalona, la tasca de dos agents en el marc del cas Magenta que ha permès el desmantellament d’una organització criminal dedicada al tràfic d’haixix i marihuana o la tasca d’una inspectora per l’èxit de l’operació coneguda com a cas Bitxets, on es van rescatar 400 animals de companyia.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut