Edició 2255

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 27 de setembre del 2024
Edició 2255

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 27 de setembre del 2024

La Fundació Reeixida commemora els 90 anys dels Fets del Sis d’Octubre i la proclamació de l’Estat Català

Diversos actes arreu del territori aprofundiran en els fets i les repercussions de l'acte insurreccional de les forces independentistes

|

- Publicitat -

Enguany es compleixen 90 anys dels Fets del Sis d’Octubre de 1934, el dia en què el president Lluís Companys va proclamar l’Estat català amb el suport de les forces independentistes, rabassaires i obrers que van començar una revolta social per tal de defensar la República Catalana. Amb motiu d’aquesta fita, la Fundació Reeixida ha organitzat un seguit d’actes arreu del territori, que conclouran amb un acte final el mateix sis d’octubre al Centre Autonomista de Dependents del Comerç i de la Indústria (CADCI), situat a la rambla de Santa Mònica, que és un dels punts on va haver-hi enfrontaments entre les forces independentistes i l’exèrcit espanyol.

Publicitat

Els Fets del Sis d’Octubre i la brutal repressió per part de la República espanyola

El Sis d’Octubre va ser un acte insurreccional per part de les forces independentistes catalanes, que van alçar-se amb armes sota el lideratge del conseller de Governació Josep Dencàs per tal de fer realitat la República Catalana, la qual la Segona República espanyola havia rebaixat a un simple govern estatuari. D’altra banda, també va implicar una revolta social per part dels rabassaires i els obrers, que volien defensar els guanys aconseguits durant el període republicà anterior. A més a més, una cinquantena d’ajuntaments, com a mínim, van hissar l’estelada per a reivindicar la República catalana. No obstant això, la descoordinació entre les forces de seguretat insurrectes i els militants de les organitzacions polítiques i sindicals va impedir fer front amb èxit a l’exèrcit espanyol.

Com no podia ser d’altra manera, després dels Fets del Sis d’Octubre es va iniciar un període de brutal repressió, amb més de 3.400 presos polítics, la intervenció del Govern de la Generalitat per part de l’autoritat militar i la dissolució de 129 ajuntaments (governats majoritàriament per ERC). Així mateix, es va destituir professorat i personal administratiu de la Universitat, es va imposar el castellà com a llengua de la Generalitat, es van prohibir les activitats de partits, sindicats i associacions catalanistes d’esquerres, i diversos locals i publicacions van ser tancats. El Govern de Lluís Companys va ser condemnat a 30 anys de presó.  

La Reeixida commemora la lluita del Sis d’Octubre

La Fundació Reeixida, amb l’objectiu de recordar, analitzar i aprofundir en el coneixement dels Fets del Sis d’Octubre i les seves repercussions, ha organitzat diversos actes arreu del territori començant el dia 26 de setembre i acabant el 6 d’octubre, amb els quals ressegueixen la història del Sis d’Octubre de 1934.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut