Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

[VÍDEO] Santa Sofia, a punt de tornar a ser una mesquita

|

- Publicitat -

Santa Sofia està a punt de tornar a ser una mesquita. Els ortodoxos ja han dit que això molestarà milions de cristians i la iniciativa s’està convertint en un tema d’abast mundial.

Acabada l’any 537, com a catedral durant l’imperi bizantí, durant segles ha estat l’edifici més monumental del món, a més del cor del cristianisme, abans de Roma, durant 900 anys. Quan Bizanci, amb el nom canviat a Constantinoble, va ser conquerit el 1453 pels otomans, a les ordres del suldà Mehmet II el conqueridor, la van convertir en mesquita flanquejant-la amb quatre minarets. Van tapar imatges cristianes amb iconografia islàmica i així va ser per 400 anys més, fins a la transició de Turquia cap a un país modern i secular, sota l’impuls modernitzador de Kemal Atatürk, que va decretar, l’any 1934, que Hagia Sofia es convertís en un museu respectant les dues tradicions, la cristiana i la musulmana.

Publicitat

Si aquella va ser una decisió política, a cavall dels vents que aleshores bufaven, ara ens trobem en un altre moviment polític, ja que els vents bufen en un altre sentit, per no dir el sentit contrari. El litigi plantejat pels integristes ha arribat a judici, que és tant com dir que es vol fer una revisió a la història, ja que l’argumentari defensat és que Atatürk no tenia cap dret de canviar la decisió de Mehmet II, fet quatre-cents anys abans, i per tant la conversió en museu queda fora de la llei.

Erdogan ha donat suport a aquesta campanya revisionista, que canvia el punt de vista i la valoració sobre Santa Sofia: es passa d’una concepció universalista, que proposa compartir l’edifici amb tot el món, a una d’estrictament turca i es reclama Santa Sofia com a turca i prou.

Erdogan està tornant a posar la religió al centre del seu govern arraconant dècades de governs seculars i la conversió de Santa Sofia en mesquita resulta atractiva per a molts votants seguidors d’Erdogan, en la recerca d’una més forta identitat turca marcadament islàmica i la controvèrsia està servida i hi ha reaccions per tot el món, com la del conservador govern dels EUA. Aquestes crítiques, per a Erdogan, però són atacs a la sobirania turca i ja li van bé.

En síntesi això és el que es recull en el següent vídeo de la REUTERS.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut